نحوه نگارش پروپوزال
(پیش نویس پژوهشی که دانشجو می بایست برای اخذ مدرک تحصیلی به شیوه تحقیق خود انجام دهد.)
از آنجایی که پروپوزال ارائه شده توسط دانشجو یکی از مواردی که در پذیرش دانشجو در دانشگاه بسیار تاثیر گزار است به همین دلیل توضیح اهمیت آن موضوع، ذکر پژوهش هایی که در گذشته در این باره صورت گرفته و نتایجی که از آن عاید خواهد شد و همچنین روش یا روش هایی که در پژوهش از آن ها بهره خواهید گرفت را به طور کامل شرح دهید.
ظاهر پروپوزال به مقتضای رشته تحصیلی شما می تواند متفاوت باشد ولی به خاطر داشته باشید تمامی بخش های زیر را باید شامل شود:
1- موضوع تحقیق ( Project Title )
ذیل عنوان موضوع تحقیق می بایست عنوان دقیق تحقیق خود را ذکر کنید. از آنجایی که عنوان پروپوزال نشانگر محتوای آن است در انتخاب آن دقت لازم را مبذول فرمایید. برای مثال :
"بررسی علل افت تحصیلی درس جغرافیا دوره راهنمایی منطقه دینور سال تحصیلی 89/88"
2- توضیح موضوع و اهمیت آن ( Importance and Statement of Topic )
در این بخش می بایست جوانب موضوع، چگونگی ارتباط آن با رشته تحصیلی مورد نظر، و اهمیت موضوع به لحاظ علمی و کاربردی را توضیح دهید.
سعی کنید به طور واضح اعلام نمایید که قصد طرح چه موضوعی یا مسئله ای را دارید. در نظر داشته باشید موضوع را طوری مطرح نمایید که حل مسئله در نظر استاد راهنمای شما بسیار مهم جلوه کند.
3- ادبیات تحقیق و پژوهش های مرتبط ( Review of Literature and Relevant Topics)
در نظر داشته باشید که شما باید یا موضوعی جدید را مطرح نمایید و یا موضوعی که از قبل بر روی آن تحقیق صورت گرفته را تکمیل نمایید. در اینجا باید توضیح مختصر اما جامع به همراه ارائه مرجع درباره پژوهش هایی که پیش از شما روی این موضوع و موضوعات نزدیک به آن انجام شده ارائه شود. در این مرحله شما باید تمامی پروژه هایی که قصد دارید برای پژوهش از آنها کمک بگیرید را نام برده و منابعی معتبر و جامع را مطرح نمایید.
گاهی دانشجو در نظر دارد موارد تحقیقاتی انجام شده در گذشته را رفع اشکال نماید و یا به طور کلی رد نماید.
این قسمت باید به استاد راهنمای بالقوه ی شما اثبات کند که شما مطالعه ای جامع و کامل در این زمینه انجام داده اید و و به مطلبی که موضوع پژوهش است تسلط کامل دارید.
4- اهداف و فرضیه ها ( Aims and Hypothesizes )
در نهایت در هر تحقیق شما هدفی را دنبال می کنید در این بخش باید به ذکر نتایجی بپردازید که فکر می کنید از تحقیق خواهید گرفت. توضیح دهید که از انجام تحقیق چه هدفی دارید، به کدام سمت حرکت می کنید و فکر می کنید به کجا خواهید رسید.
به طور واضح پژوهش شما دقیقاً چه کارآیی (هایی) خواهد داشت
5- روش ها و ابزار های تحقیق ( Methodology )
هر پروژه ابزار های مختص به خود را دارد. در این بخش روشهای علمی و ابزاری که برای رسیدن به اهداف تحقیق به خدمت خواهید گرفت را به طور کامل شرح دهید. حتماً روش های استاندارد تحقیق را در نظر بگیرید که در موارد خاص تحقیق شما کاربرد دارند.
6- منابع( References )
در تهیه پروپوزال حتماً از منابع معتبر و قابل ارائه استفاده نمایید. این لیست باید بر طبق حروف الفبا تنظیم شود. که شامل لیست پروژه هایی است که از قبل در این زمینه انجام شده و شما می خواهید برای تحقیق خود از آنها بهره ببرید.
این نکات را در مورد انتخاب و نگارش تیتر پروژه رعایت کنید :
پروپوزال باید دارای یک کاور باشد که بر روی آن اطلاعاتی نظیر موارد زیر نوشته شده باشد. پروپزال را با موضوع شروع نکنید، بلکه عنوانی مانند مثال زیر را در روی جلد بیاورید و بعد متن پروپوزال را بنویسید:
A PhD / Master Dissertation Presented By : Name & Family
The Department of ………….
Faculty of ………….
Univresented toersity ………….
از طرح عنوانی که تنها زیبا باشد اما گویای متن تحقیقاتی شما نباشد خودداری نمایید!
در نظر داشته باشید عنوان پروژه خلاصه ای فشرده از آن چه در ذهن دارید می باشد بنابراین سعی کنید با همان یک جمله عنوان پروژه، چارچوب کلی تحقیق و هدف هایتان را به خواننده منتقل کنید. عنوان کار شما باید گویای آن چه شما می خواهید ارائه دهید باشد.
اصل موضوع تحقیقاتی و موارد که در کناره آن می خواهید طرح نمایید را مد نظر قرار داده و عنوان را با توجه به آن چیدمان نمایید.
حد المقدور عنوان پروژه را بسیار کوتاه انتخاب نمایید و کلمات اضافی را به طور کامل حذف نمایید.
موضوعاتی را انتخاب نمایید که جنبه کلی داشته باشد و به خاطر داشته باشید شما برای پذیرش در دانشگاه های مالزی پروپوپزال تهیه می کنید پس موضوعی را در نظر بگیرید که برای استاد راهنمای شما جذابیت داشته باشد.
ساده ترین، مناسب ترین، عملی ترین، علمی ترین روش که برای تحقیق شما ممکن است را انتخاب کنید.
حجم پروپوزال می بایست برای دوره های کارشناسی ارشد حداقل 5 صفحه و برای دکتری حداقل 8 صفحه باشد. فونت استاندارد برای متن پروپوزال Times New Romans و با سایز 12 است.
حتماً درباره متن پروپوزال با یک مترجم و یا کسی که انگلیسی ادبی را به خوبی می داند مشورت کنید. متن پروپوزال می بایست به لحاظ علمی و ادبی هیچ غلطی نداشته باشد.
از آنجایی که در تحصیل به شیوه تخقیق پروپوزال نشانگر توانایی های شماست و به طور کلی سنجش علمی شما تنها از طریق آن صورت می گیرد تلاش و دانش خود را برای تنظیم آن به کار بگیرید و به طور کلی پروپوزال را جدی بگیرید!
شهرام همایونکشی
عناوین یادداشتهای وبلاگ